Connect with us

KalimeraEllada.gr

VIRAL

Τότε που στην TV έλεγαν τον καιρό μετεωρολόγοι και δεν τρομοκρατούσαν τον κόσμο

Τότε που στην TV έλεγαν τον καιρό μετεωρολόγοι και δεν τρομοκρατούσαν τον κόσμο

Μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις της τηλεοπτικής δεκαετίας του ’80 είναι οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ – και όχι άλλοι… ειδικοί – που μάς έλεγαν τον καιρό σε ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 ή, παλαιότερα, στην ΥΕΝΕΔ, η οποία είχε και το «προνόμιο» της απευθείας επικοινωνίας με την ΕΜΥ, αφού και οι δύο ήταν υπηρεσία που υπαγόταν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν λοιπόν από το θαυμαστό κόσμο του Facebook, τους «ιστορικούς χιονιάδες» και τα site που προβλέπουν από τον… Απρίλιο ότι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα θα θαφτούν από το χιόνι το χειμώνα, ο οποίος θα είναι «ο χειρότερος όλων των εποχών», η διαμεσολάβηση τω καιρώ εκείνω ανάμεσα στο κοινό και την ΕΜΥ γινόταν μέσω των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι έβγαιναν στο τέλος των δελτίων ειδήσεων και η παρουσία τους ήταν θεσμός.

Τα γραφικά μπορεί τότε να ήταν φτωχά και ανύπαρκτα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπου κυριαρχούσαν οι… πινέζες με τον ήλιο και τα συννεφάκια ή τις κατευθύνσεις των ανέμων και οι θερμοκρασίες γραμμένες με μαρκαδόρο (!) στον πίνακα.

Ακόμη και στην εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπήκαν στη ζωή μας, οι απεικονίσεις υπήρξαν υποτυπώδεις και οι απολύτως απαραίτητες, περισσότερο με επεξηγήσεις και λιγότερο με σύμβολα.

Ανδρέας Λαζάνης, Γιώργος Μελανίτης, Ευριδίκη Καραμανή, Δημήτρης Ζιακόπουλος, Πέτρος Ξηράκης, Γιάννης Βερρόπουλος, Πάνος Γιαννακόπουλος και ο Νίκος Καντερές ήταν αυτές οι φυσιογνωμίες που περνούσαν καθημερινά από την οθόνη μας.

 

[feed url=”https://www.kalimeraellada.gr/category/perissotera/ygeia/feed/” limit=”3″ descs=”yes” date=”yes”]

Αργότερα υπήρξαν και άλλοι, όπως ο σημερινός διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μάλιστα, καθιερώθηκε στην ΕΡΤ-1 το Δελτίο Καιρού για τους Αγρότες, ενώ για αρκετό καιρό μετά το 1986 και το μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας, οι καθημερινές προβλέψεις περιελάμβαναν εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Παραδοσιακός ήταν επίσης ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο κρατικά κανάλια της εποχής, ο οποίος πέρασε έτσι μοιραία και στους μετεωρολόγους.

Τότε που στην TV έλεγαν τον καιρό μετεωρολόγοι και δεν τρομοκρατούσαν τον κόσμο

Τότε που στην TV έλεγαν τον καιρό μετεωρολόγοι και δεν τρομοκρατούσαν τον κόσμο

Ας τους γνωρίσουμε, όμως, ή ας τους θυμηθούμε:

Ο Ανδρέας Λαζάνης ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική, οικεία και μειλίχια φυσιογνωμία των μετεωρολόγων της ελληνικής τηλεόρασης.

Θεωρείται άλλωστε ως ο «πατριάρχης» των τηλεοπτικών μετεωρολόγων, καθώς παρουσίαζε για πολλά χρόνια και το Δελτίο Καιρού για τους Αγρότες, που καθιερώθηκε στην ΕΡΤ το 1985, ενώ συνεργαζόταν για πολλά χρόνια και με την εφημερίδα «Τα Νέα», στην οποία είχε τη δική του στήλη για τον καιρό.

Η παρουσία του στην οθόνη έφτασε έως τα χρόνια της ΝΕΤ.

Απεβίωσε αιφνιδιαστικά σε ηλικία μόλις 64 ετών το 2006.

Το όνομά του φέρει μάλιστα, τιμής ένεκεν, ο δρόμος στον οποίο διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στο Πάτημα Χαλανδρίου.

πηγη

Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: VIRAL

Τα δημοφιλέστερα σήμερα

Εγγραφή στο Newsletter

To Top