Connect with us

KalimeraEllada.gr

Τα 10 μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και το σενάριο για πρόωρες εκλογές

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα 10 μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και το σενάριο για πρόωρες εκλογές

Θέμα ημερών θεωρείται η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού, ειδικά μετά την παράτασή τους για ακόμη τρεις εβδομάδες, έως τις 27 Απριλίου.

Την φράση «θέμα ημερών»,άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στη νέα αυτή δέσμης μέτρων, ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη, πότε θα λάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτήν την απόφαση. Πηγές, με γνώση των όσων διαδραματίζονται εντός του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνουν ότι το κρίσιμο διάστημα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο πάνω από όλα εκτιμάται η γνώμη των επιστημόνων.

Όσο η καμπύλη των κρουσμάτων και οι απώλειες παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα, τόσο η κυβέρνηση θα καθυστερεί στο να αυστηροποιήσει περαιτέρω τους περιορισμούς. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως καθυστέρηση αλλά ως ελιγμό προκειμένου να μπορέσει και ο πληθυσμός να μην πειθαρχήσει και να μην δείξει σημάδια κόπωσης όπως έχουν φανεί σε χώρες όπως η Ιταλία.

Το πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων θεωρείται δεδομένο:

χρονικός και ποσοτικός περιορισμός μετακινήσεωναπαγόρευση εξόδου το Πάσχα από τα αστικά κέντρα προς την επαρχίααπαγόρευση των συναθροίσεων με αφορμή τον οβελία κτλ.Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση για τις εκκλησίες, με πιθανότερο σενάριο την υιοθέτηση της πρότασης της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών μετά την Κυριακή των Βαΐων.

 

Ωστόσο, η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», εξειδικεύει τη νέα δέσμη χωρίζοντάς την σε 10 διαφορετικούς άξονες.

Αύξηση προστίμου για άσκοπες μετακινήσεις. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα για άσκοπη μετακίνηση καταβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Νέο όριο συναθροίσεων κάτω των 10 ατόμων

Αποκλεισμό δημόσιων χώρων. Μετά την παραλία της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποκλείσει και όλους τους δημόσιους χώρους που αποτελούν «δέλεαρ» για βόλτα

Ειδική βεβαίωση εξόδου ηλικιωμένου: Οι εικόνες δεκάδων ηλικιωμένων να περιμένουν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τη σύνταξή τους δημιούργησε προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη.

Πλαφόν έως δύο SMS στο 13033: Η αλόγιστη χρήση μηνυμάτων στο 13033 φέρνει πλαφόν στα SMS. Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των πολιτών και γνωρίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχει κερδίσει το στοίχημα, δεν θέλει να… χυθεί η καρδάρα με το γάλα.

Διαφορετικά χρονικά περιθώρια:

Άλλη μία αλλαγή που θα ανακοινωθεί θα αφορά στην αλλαγή στα χρονικά περιθώρια.

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στις 3 ώρες. Η απουσία των πολιτών από το σπίτι τους, εκτός αν βρίσκονται στη δουλειά τους, δεν πρέπει να είναι πάνω από τρεις ώρες.

Επιπλέον, αναζητείται λύση καθώς άλλο χρόνο θέλει ένας άνθρωπος για να πάει στο φαρμακείο, άλλο στο σούπερ μάρκετ και άλλο για να επισκεφτεί ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και θέλουν φροντίδα (βλ. ηλικιωμένους).
Αύξηση της αστυνόμευσης σε λιμάνια, Εθνικές Οδούς και στάσεις λεωφορείων.

Κλείσιμο διοδίων: Είναι κάτι που ακούγεται μέρες και θα πάρει σάρκα και οστά. Προφανώς και θα υπάρξουν διευκρινίσεις για να μην διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει οι πολίτες να φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα χωριά τους.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «θα ήταν κρίμα θα διασπαρεί ο κορονοϊός σε περιοχές που έχουν λίγα ή καθόλου κρούσματα».

Μετακίνηση εκτός δήμου άπαξ με βεβαίωση κατοικίας.

Κλειστές λειτουργίες στις εκκλησίες όλης της χώρας.

 

 

Σενάρια για εκλογές
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ως συνήθως σε περιόδους μη κανονικότητας, ορισμένοι κύκλοι διακινούν και σενάρια εκλογών.

Το αφήγημα αυτό θέλει την κυβέρνηση, εάν περάσει τον σκόπελο της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και καταφέρει σχετικά γρήγορα να εξασφαλίσει ρευστότητα για την οικονομία, τότε θα καταφύγει σε εκλογές προκειμένου από τη μία να εξαργυρώσει την επιτυχημένη διαχείριση των τριών κρίσεων (υγειονομική, οικονομική και μεταναστευτική) και από την άλλη να «κάψει» την απλή αναλογική με μία διπλή μάχη στις κάλπες.

Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως «ουδεμία περίπτωση υπάρχει να πάμε σε εκλογές», αφού όπως τονίζουν, κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο την μέχρι τώρα «νοικοκυρεμένη διαχείριση».

Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα δημοφιλέστερα σήμερα

Εγγραφή στο Newsletter

To Top