Connect with us

KalimeraEllada.gr

LIFESTYLE

Οίνοι Σγουρίδη, τα Θρακιώτικα Κρασιά στην Κορυφή

Οίνοι Σγουρίδη, τα Θρακιώτικα Κρασιά στην Κορυφή

 

Στον ιδιόκτητο βιολογικό αμπελώνα στα Άβδηρα Ξάνθης καλλιεργούνται 100 στρέμματα, σε μια πλαγιά για μετάλλια, όπως λένε οι δημιουργοί του.

«Προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε το μικροκλίμα της λιμνοθάλασσας Λαφρούδας, που σε επίπεδο terroir απαρτίζεται από τα στοιχεία του υπεδάφους της περιοχής, που είναι το ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας», εξηγεί ο Ναπολέων Σγουρίδης, διαχειριστής της Οίνοι Σγουρίδης ΕΠΕ.

Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό και η ανθρώπινη παρέμβαση διαμορφώνει το ποιοτικό κρασί.

Η φιλοσοφία τους στρέφεται γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

«Έχουμε εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο. Επίσης, τα κατάλοιπα της οινοποίησης πηγαίνουν για κομποστοποίηση».

Τα εκλεκτά αρώματα οφείλονται στις ποικιλίες που φύτεψαν: Παμίδι, Μαυρούδι, Λημνιό, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, ελληνικές, και από ξένες Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ακολουθούν την τάση για φρουτώδη αρωματικά κρασιά, δίνοντας ταυτόχρονα βάρος σε ποιοτικές ερυθρές μακράς παλαίωσης.

Ο Όμηρος περιγράφει την αρχαία Θράκη ως γη όπου παράγεται θαυμάσιο κρασί, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, πρωτολατρεύτηκε εκεί!

Σε αυτά τα μονοπάτια του κρασιού, που χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. θέλει να μας μυήσει η Οικογένεια Σγουρίδη, από την Ξάνθη

Η Οινοποιία Σγουρίδη υπήρξε το όραμα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία, έκαναν στροφή και δοκίμασαν την τύχη τους στην οινοποιία. Έτσι, δημιούργησαν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2000-2005 έναν ιδιόκτητο αμπελώνα εκατό περίπου στρεμμάτων, στην πλούσια σε ιστορία, περιοχή των Αβδήρων, για να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το εύγευστο κρασί της Θράκης.

Χωρίς τον αμπελώνα δεν υπάρχει κρασί!

Στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα του Λάγους, περιοχή που κατά την αρχαιότητα φημίζονταν για την ποιότητα των οίνων της, βρίσκεται ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη.

Την γεωπονική επιστασία του αμπελώνα έχει αναλάβει η κα. Σγουρίδου Αναστασία, γεωπόνος, που τον επιμελείται και τον φροντίζει με το ίδιο πάθος καθημερινά.

Ο αμπελώνας οικοδομήθηκε πάνω σε μια πράσινη – bio φιλοσοφία, που εναρμονίζεται με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, στο αγρόκτημα Μάνδρας, του Δήμου Αβδήρων, περιοχή που ανήγαγε το κρασί σε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.

 

Για να πλοηγηθείτε στους χώρους του οινοποιείου πατήστε ΕΔΩ

 

 

Η σειρά SIGMA απαρτίζεται από μία λευκή, μία ροζέ και μία ερυθρή ετικέτα που είναι σχεδιασμένες να ικανοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα οινόφιλων.
Η σειρά απευθύνεται στο εστιατόριο, στην κάβα αλλά και στην εστίαση πολυτελείας.

 

 

 

 

 

 

Το κοπτικό του λογοτύπου της εταιρίας στο εσωτερικό της ετικέτας αφήνει να φανεί το χρώμα του κρασιού, παραπέμποντας στην έμφαση που δίνουμε στο περιεχόμενο της φιάλης.

  • Η παραθαλάσσια ζώνη προσφέρει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια.
  • Η ετικέτα Πολεμιστής επανακυκλοφορεί, προσθέτοντας Μαυρούδι. Η χρονιά του 2015 θα βγει στην αγορά το 2018.
  • Τη σειρά SIGMA, που κυκλοφορεί, διαμορφώνουν τρεις ετικέτες, λευκή, ροζέ, ερυθρή.
  • Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό.
  • Η μοναδικότητα του terroir της περιοχής οφείλεται και στο ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας.

 

Επικοινωνία

http://www.sgouridiwines.gr

Οίνοι Σγουρίδη ΕΠΕ
Μάνδρα Ξάνθης

Διεύθυνση Αλληλογραφίας
Αγίου Ελευθερίου 56, Ξάνθη ΤΚ 67133

E-mail
info@sgouridiwines.gr

Τηλέφωνο
25410 78351

Συνέχεια στο άρθρο
Ισως σας αρέσουν κι αυτά:
Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: LIFESTYLE

Τα δημοφιλέστερα σήμερα

Εγγραφή στο Newsletter

To Top