Connect with us

KalimeraEllada.gr

Λάρης Βραχίμηςː 20 + 1 Προτάσεις για μια σύγχρονη δικηγορία

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΠΡΟΣ

Λάρης Βραχίμηςː 20 + 1 Προτάσεις για μια σύγχρονη δικηγορία

Την ερχόμενη Τρίτη θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας. Ο κύριος Λάρης Βραχίμης, διεκδικεί την Προεδρία του Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου και μας παρουσιάζει τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Επιμέλειαː Θεοδοσία Κυριάκου

Κύριε Βραχίμη, ποιος ήταν ο λόγος που επιλέξατε να ακολουθήσατε το Νομικό επάγγελμα και όχι κάτι άλλο; Ποιο είναι το όραμα σας;

Είχα επαφή με τη δικηγορία από τα παιδικά μου χρόνια αφού η μητέρα μου είναι δικηγόρος, η πρώτη μάλιστα δικηγόρος που άνοιξε το δικό της γραφείο στη Λευκωσία. Γνώριζα τα ονόματα των δικηγόρων και των δικαστών της εποχής από τις συζητήσεις που άκουγα από τη μητέρα μου σε βαθμό που τους αισθανόμουν δικηγόρους όπως τον Αλέκο Μαρκίδη, τον Μανώλη Χριστοφίδη, τον Νίκο Πελίδη, τον Λουκή Παπαφιλίππου, τον Λέλλο Δημητριάδη, τον Κωστάκη Αιμιλιανίδη και πολλούς άλλους, σαν να ήταν μέλη της διευρυμένης μου οικογένειας. Παράλληλα μεγάλωσα σε πολύ δύσκολες εποχές για την Κύπρο και από μικρός είχα ενδιαφέρον για την πολιτική ακολουθώντας την ανάλογη δραστηριοποίησης των γονιών μου.

Ήταν η εποχή που τα πολιτικά κόμματα και ειδικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην οικογένεια του οποίου ανήκαμε, κυριαρχούνταν από δικηγόρους. Έτσι είχα ταυτίσει τη δικηγορία όχι μόνο με την απονομή δικαιοσύνη αλλά και με την προφορά στα κοινά. Με αυτά τα δεδομένα προς έκπληξη των γονιών μου, αφού η κλήση μου από τότε που άρχισα το σχολείο ήταν στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες, αποφάσισα να γίνω δικηγόρος. Παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δικηγορία, δεν έχω μετανιώσει για αυτή μου την επιλογή.

Μιλήστε μας λίγο για τις κυριότερες δράσεις αρχικά μέσω του δικηγορικού συλλόγου σε τοπικό και Παγκύπριο πεδίο και έπειτα για τυχόν συμβολή σας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Το 2000 είχε αρχίσει το Ανώτατο Δικαστήριο να διανέμει στους δικηγορικούς συλλόγους τις αποφάσεις του σε μορφή κειμένων word και μου είχε αναθέσει η αείμνηστη Ανθή Χριστοφίδου που είχε αναλάβει τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας να διευθετήσω τη διανομή των αποφάσεων αυτών στους δικηγόρους της Λευκωσίας. Ο καλύτερος τρόπος διάθεσης των αποφάσεων αυτών ήταν μέσω του διαδικτύου με το οποίο τότε ήδη ασχολούμουν. Είχα μάλιστα δημιουργήσει τότε διάφορες ιστοσελίδες όπως της Διεθνούς Αμνηστείας Κύπρου, και την πρώτη ιστοσελίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έτσι το 2002 δημιούργησα την ιστοσελίδα cylaw.org όπου άρχισα να δημοσιεύω όλες τις αποφάσεις που μας διέθετε σε ηλεκτρονική μορφή το Ανώτατο Δικαστήριο.

To 2011, μετά από επίμονες προσπάθειες μου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αποδέχτηκε να του παραχωρήσω την κυριότητα του Cylaw. Έκτοτε έχω την ευθύνη για την εποπτία της λειτουργίας και της συνεχούς αναβάθμισης του Cylaw εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Σήμερα εποπτεύω την ολοκληρωτική επανασχεδίαση από την αρχή του Cylaw χρησιμοποιώντας μια νέα μηχανή αναζήτησης και νέα τρόπο πραγματοποίησης έρευνας στο Cylaw που θα βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία των δικηγόρων που έρχονται σε επαφή με την υπηρεσία.

Το 2006 εκλέγηκα μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας (ΔΣΛ) υπό την Προεδρία του Γιώργο Παπαντωνίου. Η Προεδρία του Γιώργου Παπαντωνίου ήταν πολύ σημαντική και παραγωγική για το Σύλλογο και συνεργάστηκα μαζί του για την μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Συλλόγου μέσω ενός συστήματος που συνεχίζει να λειτουοργεί μέχρι σήμερα, την εγκατάσταση για πρώτη φορά WiFi στο Σύλλογο για τους δικηγόρους και την έκδοση του Νέου Λυσία, του περιοδικού του ΔΣΛ που εξέδωσε ο Γιώργος Παπαντωνίου σε συνεργασία με τον καθηγητή Νικήτα Χατζημηχαήλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου ήμουν ένας εκ των μελών της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού.

Ακολολούθως, το 2009, εκλέγηκα από τη Γενική Συνέλευση του ΔΣΛ μέλος του Συμβουλίου του ΠΔΣ ως εκπρόσωπος των δικηγόρων της Λευκωσίας. Τη θέση αυτή τη διατηρώ μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια της θητείας μου είχα ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συμβουλίου.

Τα πρώτα χρόνια της θητείας μου αφιέρωσα μεγάλο μέρος του χρόνου μου στην αναβάθμιση του Cylaw. Έτσι ανέλαβα την δημιουργία της πλατφόρμα μέσω της οποίας θα προχωρούσαμε στην ενοποίηση της νομοθεσίας χρησιμοποιώντας ως βάση τα ενοποιημένα κείμενα της νομοθεσίας που είχε παραχωρήσει στον ΠΔΣ ο συνάδελφος Νόντας Κορακίδης τα οποία ψηφιοποιήσαμε και μετατρέψαμε σε μορφή XML. Τα κείμενα αυτά ήταν ενοποιημένα μέχρι το 1999-2001 οπότε τα επικαιροποιήσαμε ενσωματώνοντας σε αυτά όλες τις τροποποιήσεις που είχαν γίνει έκτοτε, μέσω της πλατφόρμας που αναπτύξαμε.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ψηφιοποιήσης και ένταξης στο Cylaw όλων των πρωτογενών πηγών δικαίου όπως τις ΚΔΠ από το 1930, όλης της αριθμημένης νομοθεσίας, των διαδικαστικών κανονισμών, των JSC και των αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Είμαστε επίσης στη διαδικασία προσθήκης στο Cylaw των άρθρων του Νομικού Βήματος καθώς και της Επιθεώρησης Κυπριακού Δικαίου που εξέδιδε η συνάδελφος Ηλιάνα Νικολάου.

Ακολούθως, προώθησα στο Συμβούλιο του ΠΔΣ την υιοθέτηση του Θεσμού της Συνεχούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να ξεπεραστούν επιφυλάξεις που υπήρχαν αφού η αλλαγή αυτή είναι αρκετά επαναστατική για το σύλλογο μας αλλά τελικά ο κανονισμός που συνέταξα έγινε δεκτός ομόφωνα ουσιαστικά από την Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΔΣ το 2017. Έκτοτε ανέλαβα ως συντονιστής της Επιτροπής Συνεχούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΠΔΣ. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδιο και θα χρειαστεί ακόμα τρία χρόνια τουλάχιστον για να πάρει τη μορφή που θέλουμε για να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες των δικηγόρων. Σκοπός είναι να υπάρχει μεγάλη επιλογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι δικηγόροι που συμμετέχουν σε αυτά να αισθάνονται ότι η παρακολούθηση του προγράμματος βελτίωσε ουσιαστικά τις δυνατότητες τους ως επαγγελματίες.

Παράλληλα προώθησα την εισαγωγή του θεσμού της εκπαίδευσης νέων Κυπρίων δικηγόρων σε τεχνικές δικηγορίας σε συνεργασία με το Inns of Court College of Advocacy (ICCA) της Αγγλίας. Πρόκειται για ένα εντατικό διήμερο σεμινάριο που προσφέρει το ICCA στους νέους Barristers στις Αγγλίας όπου 6 νέοι δικηγόροι εκπαιδεύονται από 3 δικηγόρους/εκπαιδευτές (2 barrister και ένα QC) στην τεχνική της κυρίως εξέτασης, αντεξέτασης και προφορικής τελικής αγόρευσης.

Για την κάλυψη του κόστους της εκπαίδευσης διευθετήσαμε την εγγραφή του Συλλόγου ως παροχέα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΑΝΑΔ ώστε το πρόγραμμα να είναι επιχορηγούμενο και να μειώνεται έτσι σημαντικά το κόστος για τους συμμετέχοντες. Μέχρι σήμερα εκπαιδεύσαμε 48 νέους δικηγόρους και ο προγραμματισμό είναι να εκπαιδεύονται σε πρώτη φάση 100 νέου δικηγόροι το χρόνο. Έτσι είχαμε προγραμματίσει να εκπαιδεύσουμε φέτος άλλους 72 δικηγόρους αλλά το πρόγραμμα αναστάληκε λόγω της πανδημίας του COVID. Έτσι προγραμματίζουμε να προσφέρουμε το πρόγραμμα φέτος διαδικτυακά και να επαναρχίσουμε την κανονική διεξαγωγή του προγράμματος μέσα στο 2021. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει την εκπαίδευση Κύπριων δικηγόρων για να γίνουν εκπαιδευτές ώστε από το 2022 το πρόγραμμα να προσφέρεται από Κύπριους δικηγόρους σε όλους τους νέους δικηγόρους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, στα Ελληνικά.

Συμμετέχω επίσης στη συμβουλευτική επιτροπή που έχει συστήσει ο Υφυπουργός Καινοτομίας για την εφαρμογή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στην Κύπρο μαζί με τον συνάδελφο Νικόλα Τσαρδελλή. Σαν μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής βοηθήσαμε στη διαμόρφωση των προδιαγραφών της πλατφόρμας ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, ειδικά μετά τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Ως μέλη της επιτροπής έχουμε εργαστεί ώστε η εφαρμογή της πλατφόρμας να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται, να καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες μπορεί να καλύψει και για το σκοπό αυτό είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία τόσο με το Υφυπουργείο όσο και με την Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τους συνεργάτες της.

Είμαι λέκτορας του μαθήματος του Οικογενειακού Δικαίου στο νομικό συμβούλιο. Το μάθημα το διδάσκω μαζί με την Επίτροπο Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέττου με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία τόσο στα θέματα που αφορούν στο Νομικό Συμβούλιο όσο και σε σχέση με θέματα που αφορούν την Υπηρεσία της και αφορούν τους δικηγόρους.

Είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του ΠΔΣ και μέλος του ΔΣ του ΠΔΣ. Έχω εκπροσωπήσει τον ΠΔΣ σε μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και έχω ετοιμάσει εκ μέρους του ΠΔΣ αρκετά σημειώματα με τις αναλυτικές θέσεις του ΠΔΣ. Έχω επίσης συμμετάσχει σε συνεδρίες της Επιτροπής Δικαστικής Μεταρρύθμισης και έχω εκπροσωπήσει τον ΠΔΣ σε δεκάδες επίσημες συναντήσεις για θέματα που αφορούν τον ΠΔΣ.

Είμαι επίσης εκπρόσωπος του ΠΔΣ στο European Lawyers Foundation και είχα την ευθύνη για τη συμμετοχή του ΠΔΣ σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το Trachild το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία πέρσι, το Laywerex το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων δικηγόρων μεταξύ δικηγορικών γραφείων στην ΕΕ με επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το πρόγραμμα CrimiLaw στη βάση του οποίου νέοι δικηγόροι θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια που θα διοργανωθούν από Ευρωπαϊκούς δικηγορικούς συλλόγους με επιχορήγηση επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έχω δημιουργήσει εξαιρετική σχέση με το προσωπικό του ELF. Σαν μια μορφή επιβράβευσης της συνέπειας την οποία έχουμε επιδείξει στη συμμετοχή μας στις δραστηριότητες του ELF, η διεύθυνση του ELF διευθέτησε ώστε η έναρξη του προγράμματος CrimLaw να γίνει στα γραφεία του ΠΔΣ στη Λευκωσία. Στη συνεδρία αυτή παρέστηκαν εκπρόσωποι 6 άλλων Ευρωαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και η διοίκηση του ELF.

Συντονίζω επίσης τη συμμετοχή του ΠΔΣ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CyEcli. Επικεφαλής του Προγράμματος είναι ο Νικήτας Χατζημιχαήλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ το πρόγραμμα είναι μια συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον ΠΔΣ και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Παράλληλα εκπροσωπώ των ΠΔΣ στο European Hub του Commonwealth Lawyers Association και έχω διευθετήσει τη διεξαγωγή της επόμενης συνεδρίας του Hub στην Κύπρο. Η συνεδρία αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, αλλά θα προγραμματιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Συμμετέχω επίσης στο Access to Law Movement, ένα διεθνές κίνημα που προωθεί την ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές δικαίου στον οποίων συμμετέχουν σήμερα πέραν των 60 οργανισμών διεθνώς περιλαμβανομένων και πολύ σημαντικών οργανισμών στον τομέα όπως το AustLII της Αυστραλίας, το CanLII του Καναδά και το BaiLII του Ηνωμένου Βασιλείου. Το CyLaw είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συμμετείχαν στο κίνημα αφού συμμετέχει από το 2004, λίγο μετά την ίδρυση του κινήματος. Έχω διατελέσει Γραμματέας του κινήματος, εξακολουθώ να είμαι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του και διατηρώ εξαιρετική σχέση με τους βασικούς συντελεστές του κινήματος.

Ποιοι υπήρξαν οι λόγοι που σας ώθησαν στην διεκδίκηση της Προεδρίας Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας;

Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για θέματα που αφορούν τους δικηγόρους στην προσπάθεια μου να βοηθήσω στη ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών άσκησης της δικηγορίας. Αυτά τα 20 χρόνια έχω δημιουργήσει λόγω της δράσης μου αυτής στενές προσωπικές σχέσεις με πρόσωπα που βρίσκονται σε διάφορες αρχές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικών που μου επιτρέπουν να προωθήσω αποτελεσματικά θέματα που αφορούν τους δικηγόρους. Έχω επίσης αποκτήσει τεράστιες γνώσεις και εμπειρία ως προς τη διαχείριση αυτών των θεμάτων. Η εκλογή μου θα μου επιτρέψει να προωθήσω ακόμα πιο αποτελεσματικά την επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν τους δικηγόρους και το επάγγελμα. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που επιδιώκω αυτή τη εκλογή. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν πάρα πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι και στηρίζουν την υποψηφιότητα μου αυτή.

• Μετά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος σας σχετικά με την διεκδίκηση της Προεδρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, δημοσιεύσατε το πρόγραμμα «20 και 1 προτάσεις για μια σύγχρονη δικηγορία». Ουσιαστικά, μέσω αυτού του προγράμματος παραθέτετε το πλάνο που θα ακολουθήσετε και πιο συγκεκριμένα τους στόχους προς επίτευξη που έχετε θέσει. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε εν συντομία το σκεπτικό πίσω από αυτούς καθώς και το ποιοι θα αποτελέσουν προτεραιότητα για εσάς;

Στο πρόγραμμα καταγράφουμε πως μπορούν να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων, με την πιστή εφαρμογή των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων του ΙΡΑ, πως μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της αποτελεσματικής εκτέλεσης των αποφάσεων, του τρόπου που θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα του εκσυγχρονισμού των Θεσμών της Πολιτικής Δικονομίας, της θέσεις μας ως προς τη δικαστική μεταρρύθμιση, την εισαγωγή διαδικασιών αποτελεσματικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, την επίλυση του κτιριακού προβλήματος που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τη Λευκωσία, τη στήριξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εξωδικαστηριακός κλάδος της δικηγορίας, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση με τη δικαστική μεταρρύθμιση καθώς και την ουσιαστική διεύρυνση της δικηγορικής ύλης.

Παράλληλα έχουμε προτάσεις σε σχέση με θέματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργία του ΠΔΣ και του ΔΣΛ τα οποία βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο των συμβουλίων του, όπως η διαχείριση του Ταμείου Συντάξεως των Δικηγόρων, η στήριξη που θα πρέπει να δώσουμε στους νέους δικηγόρους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια αβεβαιότητα και σοβαρές δυσκολίες να κρατηθούν και να σταδιοδρομήσουν στη δικηγορία, τη Συνεχή Νομική Εκπαίδευση, την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων ειδικά για νέους, τις διεθνείς σχέσεις και δραστηριότητες του ΔΣΛ και του ΠΔΣ, τη συνέχιση της συμμετοχής μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την επέκταση και αποτελεσματική λειτουργία των Επιτροπών του ΠΔΣ, την ουσιαστική αναβάθμιση της άσκησης για τους ασκούμενος δικηγόρους, το θεσμό των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, την αναβάθμιση του περιοδικού του ΠΔΣ, του Νομικού Βήματος και τη διαφύλαξη της κατάκτησης του CyLaw.

Στο πρόγραμμα μας επίσης αναπτύσσουμε ειδικά το όραμα μας για τον ΔΣΛ, Έχουμε δεσμευτεί ότι οι συνεδρίες της Επιτροπής του ΔΣΛ θα είναι ανοιχτές σε όλους τους δικηγόρους και οι δικηγόροι θα μπορούν να παρευρίσκονται στις συνεδρίες αυτές για να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Έχουμε επίσης δεσμευτεί να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των δικηγόρων στις δραστηριότητες του ΔΣΛ μέσω της δημιουργίας επιτροπών του Συλλόγου, τη διοργάνωση τακτικού ετήσιου συνεδρίου του ΔΣΛ που να ασχολείται με το μέλλον του επαγγέλματος και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη δικαιοσύνη και τη δικηγορία, την ανάδειξη της ιστορίας του ΔΣΛ και των μελών του, την ανάπτυξη σχέσεων του ΔΣΛ με την κοινωνία, την επίλυση προβλημάτων όπως το κτιριακό ή το πρόβλημα της στάθμευσης και τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης της δικηγορίας από τους δικηγόρους της Λευκωσίας.

Αναλυτικά οι θέσεις μας καταγράφονται στο πρόγραμμα που έχουμε διανέμει σε όλους τους δικηγόρους της Λευκωσίας και το οποίο βρίσκεται και διαδυκτιακά στον ακόλουθο συνδεσμό:

https://issuu.com/polarius/docs/20_1_protaseis

 

Το πρόγραμμα αυτό δεσμευόμαστε να το υλοποίησουμε σε περίπτωση που οι δικηγόροι της Λευκωσίας μας δώσουν τη στήριξη τους. Επίσης η εκλογή μας θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης των δικηγόρων προς το πρόγραμμα μας και ένδειξη ότι στην προσπάθεια μας να το εφαρμόσουμε, έχουμε την στήριξη του δικηγορικού κόσμου της Λευκωσίας.

Ποιος είναι ο κυριότερός ρόλος των τοπικών δικηγορικών συλλόγων; Πώς θα μπορούσε αρχικά να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους και έπειτα να έχουν πιο στενή συνεργασία και διάδραση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Ο ρόλος των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων είναι διπλός. Από τη μια, οι Τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι καλούνται να διαχειριστούν θέματα που αφορούν ειδικά το δικηγορικό σώμα της κάθε Επαρχίας. Αυτά τα θέματα όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί αφορούν την καθημερινότητα των δικηγόρων και σχετίζονται με ζητήματα που προκαλούν σημαντική καθημερινή ταλαιπωρία στους δικηγόρους. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του κάθε Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και ένας Εκπρόσωπος συμμετέχουν στο Συμβούλιο του ΠΔΣ και άρα μέσον τους, ο Τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος συμμετέχει στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο του Συμβουλίου του ΠΔΣ. Έτσι, η συνεργασία του ΔΣΛ με τον ΠΔΣ είναι δεδομένη μέσω της συμμετοχής του Προέδρου και του Εκπροσώπου του ΔΣΛ στο Συμβούλιο του ΠΔΣ.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας οφείλει να λάβει πιο ενεργή δράση για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν τους δικηγόρους της Λευκωσίας. Το κύριο θέμα που απασχολεί ειδικά τη Λευκωσίας είναι το κτιριακό. Μετά από 20 χρόνια φαίνεται ότι η υπόσχεση για την ανέγερση νέου κτιρίου θα υλοποιηθεί αφού έχει συνδεθεί με την υλοποίηση του έργου της δικαστικής μεταρρύθμισης. Φαίνεται να υπάρχει δέσμευση για ολοκλήρωση του νέου κτιρίου, που θα στεγάσει όλα τα πρωτόδικα δικαστήρια, εντός του 2024. Υπήρξε όμως αθέτηση της υπόσχεσης για επιστροφή του Οικογενειακού Δικαστηρίου και του Εργατικού Δικαστηρίου πίσω στο κτίριο του λεγόμενου παλιού Ανωτάτου, δηλαδή στο κτίριο όπου στεγάζονταν το Οικογενειακό και το Εργατικό πριν το κτίριο κριθεί ετοιμόρροπο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να επεξηγήσει γιατί επιβάλλεται η τήρηση της υπόσχεσης για επιστροφή του Οικογενειακού και Εργατικού στο σύμπλεγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου και να κλιμακώσει την αντίδραση του σε περίπτωση που οι αρμόδιοι επιμένουν στη μη τήρηση των δεσμεύσεων. Θα πρέπει επίσης να εμπλέξει και το Συμβούλιο του ΠΔΣ ώστε το θέμα να υιοθετηθεί και ως αίτημα το ΠΔΣ και να προβάλλεται ως τέτοιο σε όλες τις επαφές του ΠΔΣ με τους αρμόδιους φορείς.

Τι πιστεύετε για τις μέχρι στιγμής αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης; Και πως οι τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις σχετικά με τις τροποποιήσεις αυτές;

Οι αλλαγές που σήμερα συζητούνται στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης δυστυχώς δεν έχουν μελετηθεί σωστά και δεν αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους τα προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι απουσιάζει παντελώς από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις πρόνοια για δημιουργία της Ανεξάρτητης Δικαστηριακής Υπηρεσίας καθώς και του Ανεξάρτητου Εποπτικού Οργάνου που είναι απαραίτητα ώστε τα Δικαστήριο να αποκτήσουν επιτέλους σωστούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διοίκησης. Παράλληλα δεν έχει μελετηθεί και υλοποιηθεί σωστά η ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας. Η δημιουργία ενός δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας κάτω από το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί μια προβληματική λύση η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από άλλες πρόνοιες και διατάξεις που να διασφαλίζουν ότι το νέο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ένα νέο τρίτου βαθμού δικαστήριο το οποίο δεν αποτελεί συνέχεια του παλιού Ανωτάτου που ιδρύθηκε με το νόμο του 1964.

Παράλληλα δεν έχει διασφαλιστεί επαρκώς η δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των stakeholders αφού τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν ουσιαστικά διασφαλίσει ότι θα στελεχώσουν τα νέα Ανώτατα Δικαστήρια που θα δημιουργηθούν και παράλληλα έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα κρίνουν τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Συμβουλίου αντισυνταγματική.

Οι ρυθμίσεις ως προς τον τρόπο διορισμού των μελών των νέων Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι επίσης βήμα προς τα πίσω ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή νομικών από το ελεύθερο επάγγελμα ή την ακαδημαϊκή κοινότητα στα νέα Ανώτατα Δικαστήρια, ειδικά στο νέο Ανώτατο Συνταγματική Δικαστήριο του οποίου η πλειοψηφία θα πρέπει να αποτελείται από πρόσωπα εκτός της δικαστικής υπηρεσίας.

Το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα που οι δικηγόροι θα πρέπει η διαχείριση του διαχειριστούν με μια φωνή και άρα τη διαχείριση του όλου θέματος θα πρέπει να την έχει το Συμβούλιο του ΠΔΣ στο οποίο συμμετέχουν οι Τοπικοί Δικηγορικού Σύλλογοι.

• Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεαροί στο επάγγελμα δικηγόροι και πως νομίζετε θα μπορούσε ο δικηγορικός σύλλογος να στηρίξει τους «νεοεισερχόμενους» στο επάγγελμα;

Οι νέοι δικηγόροι αντιμετωπίζουν σήμερα περισσότερα προβλήματα από ότι ποτέ. Ο αριθμός των δικηγόρων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 8 χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει ανάλογη αύξηση της δικηγορικής ύλης. Σαν αποτέλεσμα, οι νέοι δικηγόροι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για να εργοδοτηθούν σε δικηγορικά γραφεία ενώ πολλές φορές οι όροι εργοδότησης τους είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.
Παράλληλα δεν δίνονται στους νέους δικηγόρους όλα τα εφόδια που πρέπει να έχουν από πλευράς εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων που να τους επιτρέψουν να ανταγωνιστούν παλαιότερους και πιο έμπειρους δικηγόρους.
Θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των δικηγόρων σε πρακτικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη δικηγορία το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από την περίοδο της άσκησης τους. Έτσι τα μαθήματα της άσκησης θα πρέπει να αλλάξουν εντελώς και να λάβουν πρακτική μορφή ανάλογη με αυτή που καθορίζονται από το Bar Council και το Law Society της Αγγλίας. Η εκπαίδευση των νέων δικηγόρων θα πρέπει να συνεχίσει και μετά που θα τελειώσουν την άσκηση τους για τα πρώτα τρία χρόνια μετά την εξασφάλιση της άδειας τους.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν εντατικές προσπάθειες αύξησης της δικηγορικής ύλης, όπως με το να περιληφθεί στην άσκηση της δικηγορίας η σύνταξη συμβολαίων πώλησης γης, η πιστοποίηση εγγράφων ή η διαχείριση περιουσίας αποθανόντα προσώπου. Άλλοι τρόπο επέκτασης της δικηγορικής ύλης είναι να αναλάβουν οι δικηγόροι την πρωτοβουλία στο θεσμό του ADR ή της εκκαθάρισης εταιριών. Θα πρέπει να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή στο ΠΔΣ που θα πρέπει να ασχοληθεί ακριβώς με το θέμα της επέκτασης της δικηγορικής ύλης.
Η επέκταση της δικηγορικής ύλης θα αυξήσει και τις δυνατότητες εξασφάλισης δικηγορικής ύλης από νέους δικηγόρους ή την ειδίκευση τους σε συγκεκριμένους τομείς της νέας δικηγορικής ύλης που θα αποτελέσει και τη βάση της σταδιοδρομίας τους στη δικηγορία.
Παράλληλα έχουμε δεσμευτεί για την υιοθέτηση στη Λευκωσία του θεσμού του mentoring για νέους δικηγόρους όπου παλαιότεροι δικηγόροι θα αναλάβουν επίσημα ως mentors νέων δικηγόρων στα πρώτα τους βήματα στο επάγγελμα. Έχουμε επίσης δεσμευτεί να αρχίσουμε συνεργασία με τους Δήμους της ευρύτερης Λευκωσίας για λειτουργία κοινοτικών κέντρων παροχής νομικών συμβουλών που να στελεχώνονται από νέους συναδέλφους κάτι που θα δώσει ευκαιρίες σε νέους δικηγόρους να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες και να αποδείξουν τις σημαντικές ικανότητες και γνώσεις τους στις τοπικές τους κοινωνίες.
Παράλληλα έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε για την επέκταση του θεσμού ανάθεση υποθέσεων Δήμων/ Δημοσίων Αρχών σε νέους δικηγόρους και της διανομής της ύλης αυτής στους νέους δικηγόρους κατά τρόπο διαφανή και δίκαιο.

• Ποια είναι η άποψη σας για τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης καθώς επίσης και για την εισαγωγή του θεσμού της ηλεκτρονικής απονομής δικαιοσύνης;

Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σήμερα στην απονομή δικαιοσύνης – χρειάζονται 8 χρόνια για να εκδικαστεί μια υπόθεση πρωτόδικα και άλλα 6 για την εκδίκαση πιθανής έφεσης – ισοδυναμούν με άρνηση απονομής δικαιοσύνης. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα στην επόμενη τριετία αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η σχετική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων του ΙΡΑ. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα παρά το ότι η έκθεση εκδόθηκε το Μάρτιο 2018. Το θέμα αυτό έχει λάβει υπαρξιακό χαρακτήρα για τη δικαιοσύνη στην Κύπρο και τόσο ο ΠΔΣ όσο και ο ΔΣΛ θα πρέπει να προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια και κινητοποίηση για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των εισηγήσεων αυτών.
Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η πρωτοβουλία του Υφυπουργού Καινοτομίας για την εισαγωγή της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης, σε σχέση με την οποία πολύ καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο συνάδελφος Χαράλαμπος Προύντζος, έχει σαν αποτέλεσμα τον άλλο μήνα να ξεκινήσει για πρώτη φορά η λειτουργία ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Η προσπάθεια μας είναι αυτή η λύση να καλύψει το σύνολο των εργασιών που σήμερα διεξάγει ένας δικηγόρος στο Πρωτοκολλητείο ώστε από τον Οκτώβριο και μετά να μπορούν αυτές οι εργασίες να διεξάγονται ηλεκτρονικά. Η εφαρμογή της θα φέρει πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν τα δικαστήρια και θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των εργασιών των Δικαστηρίων. Στα πλαίσια της υλοποίησης της ενδιάμεσης λύσης υπήρξε μια άψογη και απόλυτα πετυχημένη συνεργασία μεταξύ του Υφυπουργείου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της συμβουλευτικής επιτροπής του ΠΔΣ στην οποία συμμετέχω με τον συνάδελφο Νικόλα Τσαρδελλή. Αυτό το μοντέλο θα πρέπει συνεπώς να υιοθετηθεί και σε σχέση με την υλοποίηση του μεγάλου έργου του e-justice που ξεκίνησε αυτό το μήνα και είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η σωστή και ομαλή υλοποίηση του έργου όπως έγινε με την ενδιάμεση λύση.

Πιο κάτω παρουσιάζεται ο συνδυασμός του κύριου Βραχίμη με τα υποψήφια μέλη

 

 

Διαβάστε πιο κάτω το βιογραφικό του κύριου Βραχίμη

Ο Λάρης Βραχίμης είναι κάτοχος πτυχίου LLB από το University College London (UCL). Είναι Barrister at Law του Middle Temple της Αγγλίας. Άρχισε να ασκεί τη δικηγορία το 1991 ως συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Ελένη Βραχίμη & Σία. Σήμερα είναι ο διευθύνων συνέταιρος του γραφείου. Είναι δικηγόρος της μαχόμενης δικηγορίας με εκτεταμένη εμπειρία στον δικαστηριακό τομέα.

Το 2006 εκλέγηκε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Στη συνέχεια, το 2009, εκλέγηκε μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) ως εκπρόσωπος των δικηγόρων της Λευκωσίας. Επανεκλέγηκε το 2012, το 2015 και το 2017.

Το 2002 ίδρυσε το Cylaw το οποίο παραχώρησε στη συνέχεια στον ΠΔΣ μετά που το Συμβούλιο του Συλλόγου αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση του. Έκτοτε έχει την επίβλεψη της λειτουργίας και την ευθύνη για την επέκταση του Cylaw.

Πρώθησε την εισαγωγή, το 2017, του θεσμού της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον ΠΔΣ οπότε και ανέλαβε ως Συντονιστής της Επιτροπής Εκπαίδευσης του ΠΔΣ.

Προώθησε επίσης, και συντονίζει, το πρόγραμμα Advocacy Training για νέους δικηγόρους του ΠΔΣ. Είναι επίσης ο συντονιστής των διαφόρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει ο ΠΔΣ (CyEcli, Trachild, CrimLaw, Lawyerex).

Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στα Δικαστήρια.

Διδάσκει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου ως επισκέπτης λέκτορας Οικογενειακού Δικαίου από το 2013 και Κληρονομικού Δικαίου από το 2014.

Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του ΠΔΣ και λέκτορας Οικογενειακού Δικαίου στο Νομικό Συμβούλιο.

Είναι μέλος του Advisory Board του European Lawyers Foundation καθώς και μέλος της αντιπροσωπείας του ΠΔΣ στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE).

Διατέλεσε Γραμματέας του Free Access to Law Movement στο οποίο συμμετέχουν πέραν των 60 οργανισμών διεθνώς. Σήμερα είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος.

Εμφανίζεται τακτικά ενώπιον Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων ως εκπρόσωπος του ΠΔΣ και έχει συντάξει αριθμό εκθέσεων εκ μέρους του ΠΔΣ αναφορικά με διάφορα νομοσχέδια.

Στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκε πολιτικά και κατείχε διάφορα κομματικά αξιώματα. Διατέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λευκωσίας καθώς και μέλος για τρεις θητείες του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που έχει την ευθύνη για τη Λειτουργία του ΓΕΣΥ.

 

 

Μπορείς να ακολουθήσεις την Θεοδοσία Κυριάκου

στο Facebook ΕΔΩ   

και στο instagram EΔΩ 

Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΠΡΟΣ

To Top