Κορονοϊός Ελλάδα: Συναγερμός για μεμονωμένα κρούσματα – Πού εντοπίζονται

Κορονοϊός Ελλάδα: Συναγερμός για μεμονωμένα κρούσματα – Πού εντοπίζονται

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες και τα στελέχη των υγειονομικών αρχών για τις εστίες κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί σε Ιράκη, Ξάνθη, Ροδόπη. Κυρίως όμως τους ανησυχούν τα μεμονωμένα διάσπαρτα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

 

Για παράδειγμα, έντονη ανησυχία υπάρχει για κρούσμα που εμφανίστηκε στη Σύρο και είναι απροσδιόριστης πηγής. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία του νησιού, χωρίς ιστορικό ταξιδίου και χωρίς σύνδεση με επαφή κρούσματος.

Ο άνδρας φέρεται να βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, καθώς δεν είναι καταγεγραμμένος στους νοσηλευόμενους και δεν έχει γίνει καμία μεταφορά στην Αθήνα.

Επίσης η επανεμφάνιση κρούσματος στην Καστοριά μετά από πάρα πολύ καιρό και στη Μεσσηνία έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Στόχος είναι να μην καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων και να μην ξεφύγει η διασπορά του κορονοϊού.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η επέκταση των περιοριστικών μέτρων σε Ξάνθη και Ροδόπη και του τοπικού lockdown στον Εχίνο, ενώ εντείνονται τα τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό των δύο περιοχών.

Διαβάστε επίσης 

 

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Βυθίσατε τον “Έβρο” – Εντυπωσιακές εικόνες από άσκηση νότια της Καρπάθου – ΒΙΝΤΕΟ

Τα κινητά «πρωταθλητές» στην ακτινοβολία – Δες αν είναι το κινητό σου μέσα στη λίστα

Καζακστάν: Αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους παιδόφιλους… με χημικό ευνουχισμό

Πού και πότε θα κάνετε online αίτηση για τον κοινωνικό τουρισμό

Μοριακοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν και στις περιοχές, όπου καταγράφηκαν μεμονωμένα κρούσματα, ώστε να αναζητηθεί εκεί τυχόν «κρυφή» συρροή κρουσμάτων.

Εκτός από το κρούσμα στη Σύρο, ανάλογα χαρακτηριστικά έχει και το κρούσμα στη Μεσσηνία, ενώ χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης είναι και το χθεσινό νέο κρούσμα που καταγράφηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας σε κάτοικο απομακρυσμένου χωριού της περιοχής.

Ο άνθρωπος αυτός δε φαίνεται να έχει σχέση με τα άλλα κρούσματα, ενώ δεν έχει προκύψει η μετάδοση από την ιχνηλάτηση άλλων.

Πάντως σε περίπτωση που τα μεμονωμένα κρούσματα, χαρακτηριστούν χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης και προέλευσης, τότε οι περιοχές αυτές θα μπουν στο μικροσκόπιο. Οι αρχές παρακολουθούν τα στοιχεία με προσοχή, ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας εστίας.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα, ένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ένα στη Σύρο, ένα στη Ροδόπη, ένα στην Καστοριά, ένα στην Πέλλα, τρία στην Ξάνθη και πέντε εισαγόμενα (τρεις πτήσεις και δύο στα σύνορα με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα).


Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.321, εκ των οποίων τα 734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.851 (55.7%) σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα θύματα ανέρχονται στα 191, με τα τελευταία οκτώ να είναι κάτοικοι Ξάνθης και Ροδόπης.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πληροφορίες STAR