Connect with us

KalimeraEllada.gr

Καλη σχολική χρονιά - Πώς θα προστατευτούν μαθητές και δάσκαλοι - Ποια δεν θα ανοίξουν

ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΙ

Καλη σχολική χρονιά – Πώς θα προστατευτούν μαθητές και δάσκαλοι – Ποια δεν θα ανοίξουν

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς πρόκειται να χτυπήσει σήμερα, Δευτέρα, στις 8:15 το πρωί, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού και των επακόλουθων μέτρων προφύλαξης και πρόληψης κατά της διασποράς που έχουν ληφθεί. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε, την Κυριακή, το Υπ. Παιδείας, θα υπάρξουν και σχολικές μονάδες σε νομούς της χώρας που θα παραμείνουν κλειστές.

Μία νέα σχολική χρονιά, πολύ διαφορετική από τις άλλες ξεκινά σήμερα. Οι μαθητές φέτος καλούνται όχι μόνο να διαχειριστούν τα μαθήματά τους, αλλά και τη νέα πραγματικότητα, που απαιτεί απόσταση, μάσκα και πολλή υπομονή. Όπως άλλωστε, τόνισε και ο πρωθυπουργός την Κυριακή, «μπορεί να μη βλέπουμε αυτή τη φορά το χαμόγελο των παιδιών αλλά θα το βλέπουμε στα μάτια τους» και απηύθυνε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουν τη σημερινή μέρα με ψυχραιμία.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς περιλαμβάνει τον καθιερωμένο αγιασμό, με την πιστή τήρηση των μέτρων, ενώ αμέσως μετά οι μαθητές θα ακολουθήσουν το εξής πρόγραμμα:

Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου / παγουριού ανά μαθητή
Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή
Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
Στη νέα πραγματικότητα, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν παιδιά και εργαζόμενοι, περιλαμβάνονται τα αντισηπτικά και οι μάσκες. Ιδιαίτερα για τις μάσκες, οι οποίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί (ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών) στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση τους, αλλά και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Ως προς τη διανομή των μασκών, αυτή έχει γίνει στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ την Κυριακή έγινε η αποστολή σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο.

Από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή μασκών στην Αττική.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά στις 14 Σεπτεμβρίου
Το υπ. Παιδείας αποφάσισε ωστόσο σε επιβαρυμένες περιοχές της χώρας να καθυστερήσει το άνοιγμά τους για κάποιες ημέρες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Κυριακής, το υπ. Παιδείας ανέφερε ότι βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

– όλων των σχολικών μονάδων της Μυτιλήνης και

– όλων των σχολικών μονάδων της Πέλλας,

καθώς και για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 18.9.2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

– του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου

– του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και

– του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Oι τελευταίες οδηγίες των ειδικών για τα σχολεία
Τη στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού «φουντώνουν» και στους νέους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε τις δικές του «χρυσές» οδηγίες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παραθέτει στο φυλλάδιό του τους 6 βασικούς κανόνες:
1) Πλένουμε καλά τα χέρια, 2) χρησιμοποιούμε σαπούνι, 3) δεν χαιρετάμε με χειραψία, 4) χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, 5) αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές, 6)κρατάμε αποστάσεις

Στο μήνυμα που συνοδεύει τις οδηγίες για τον κορονοϊό αναφέρει:

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά μέσα στις συνθήκες της πανδημίας από τον κορωνοϊό, που σας υποχρεώνουν να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να ακολουθήσετε νέους κανόνες ατομικής και συλλογικής υγιεινής για την προστασία της υγείας όλων μας. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής είναι κοντά σας γι ανα σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες που αν τις εφαρμόσετε σωστά, θα πετύχετε να περάσετε μια αποδοτική σχολική χρονιά, με υγεία και ασφάλεια. Οι οδηγίες είναι απλές και κατανοητές απ’ όλους, μικρούς και μεγάλους, δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία και δεν εμποδίζουν την παρακολούθηση των μαθημάτων.»

Στο δεύτερο τμήμα του φυλλαδίου ο ΙΣΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει οι μαθητές να πηγαίνουν σχολείο, τί πρέπει να έχουν μαζί τους, τι οφείλουν να κάνουν στα διαλείμματα και κατά τη μετάβαση και αποχώρησή τους από το σχολείο :

Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΙ

Τα δημοφιλέστερα σήμερα

Εγγραφή στο Newsletter

To Top