Connect with us

KalimeraEllada.gr

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

4500 χιλιάδες δικηγόροι καλούνται να παρευρεθούν στο Παγκύπριο συνέδριο και έπειτα στην εκλογική διαδικασία.

Πόσο εύκολο είναι όμως να ταξιδέψουν 2500 χιλιάδες άνθρωποι για να βρεθούν στην Πρωτεύουσα; Η εισήγηση του δικηγορικού σώματος και η αντίσταση που βρίσκει από τους αρμόδιους φορείς. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Γράφει η Θεοδοσία Κυριάκου

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κεφαλαίου 2, έχει συγκληθεί από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η τακτική γενική συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τις 15 Οκτωβρίου 2020, στα πλαίσια της οποίας, θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Μέχρι τώρα, ένας Δικηγόρος ο οποίος εδρεύει εκτός Λευκωσίας, έπρεπε να ταξιδέψει μέχρι την Πρωτεύουσα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ουσιαστικά, ένας δικηγόρος ο οποίος διαμένει στη Πάφο, θα έπρεπε να καλύψει 150 χιλιόμετρα για να παραστεί στη συνέλευση και άλλα τόσα για να επιστρέψει στον χώρο κατοικίας του.

Αντιλαμβανόμαστε, πως αφού η εν λόγω νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ επί αγγλοκρατίας, ανταποκρινόταν στις τότε ανάγκες του Δικηγορικού Συλλόγου. Σήμερα, μετρώντας πάνω από μισό αιώνα έπειτα από την νομοθεσία αυτή, με το Δικηγορικό Σύλλογο να απαρτίζεται πλέον από χιλιάδες μέλη, αναρωτιόμαστε, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη τροποποίηση του εν λόγω άρθρου.

Πραγματικά είναι άξιο προβληματισμού, γιατί δεν προχωρούμε με πιο σύντομες διαδικασίες τροποποίησης, ώστε να λύνονται τόσο πρακτικά προβλήματα.

 

Εδώ και αρκετό καιρό, ο δικηγορικός κόσμος διεκδικεί τροποποίηση του Κεφαλαίου 2, προκειμένου ο κάθε δικηγόρος, να μπορεί να ψηφίσει στις επικείμενες εκλογές από την επαρχία του. Επιπλέον, αφού η ώρα της συνέλευσης ορίζεται για τις 3 το μεσημέρι, ένας δικηγόρος για να μπορέσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, θα πρέπει είτε να κλείσει το γραφείο, είτε εάν είναι υπάλληλος, να προγραμματίσει άδεια. Σχετικό νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής νομικών για σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου.

Δε νοείται Δημοκρατία και ύπαρξη Δικαιοσύνης, όταν κάποιος ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το να εξασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Είμαι σίγουρη, πως εάν υπήρχε ανάλογη πρόνοια για τις βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές, τα αρμόδια σώματα θα προέβαιναν στην άμεση τροποποίηση του σχετικού νόμου. Πολύ ξεκάθαρα, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου πριν από τις εκλογές, αλλά ουσιαστικά το αίτημα έχει να κάνει με τη διευκόλυνση ενός προϋπάρχοντος δικαιώματος. Εδώ είναι, που εγείρονται ερωτήματα γύρω από τους λόγους που το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου, δεν έχει γίνει δεκτό.

 

 

Πέραν όμως του δίκαιου και δημοκρατικού αιτήματος που έχει θέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος, διανύουμε μια περίοδο όπου υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ, έπειτα από υποδείξεις του Υπουργού Υγείας, με σκοπό την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Παρόλα τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λάβει ο Σύλλογος, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, είναι πραγματικά αδύνατο να μην υπάρξει τεράστιος κίνδυνος μετάδοσης του ιού, αφού το δικηγορικό σώμα απαρτίζεται από περίπου 4500 μέλη. Επιπλέον, στην ουσία, με τα πρωτόκολλα που υπάρχουν (50 άτομα σε κλειστούς χώρους και 350 σε ανοικτούς), καλούμε τους υπερασπιστές του νόμου να παρανομήσουν, ώστε να παρευρεθούν στην τακτική γενική συνέλευση του ΠΔΣ. Το υφιστάμενο πλαίσιο των εκλογών, είναι ιδανικό για τη μέγιστη δυνατή αποχή των δικηγόρων.

 

Αφού θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές για τους κατά επαρχία Δικηγορικούς Συλλόγους, ως είθισται, ουσιαστικά υπάρχουν ήδη οι υποδομές για να γίνουν με τον ίδιο τρόπο και οι εκλογές για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για καινοτομία, αλλά για απλή επανάληψη της ίδιας διαδικασίας, άρα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μην ικανοποιηθεί το αίτημα των δικηγόρων για άμεση τροποποίηση του νόμου.

 

Η επιτροπή νομικών καλείται να επανεξετάσει άμεσα το απλό αυτό ζήτημα και να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο με σκοπό τη ψήφιση του από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν τις εκλογές, προκειμένου να επικρατήσει η δημοκρατία και να ψηφίσουν οι δικηγόροι τους εκπροσώπους τους, χωρίς να πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

 

 

Μπορείς να ακολουθήσεις την Θεοδοσία Κυριάκου

στο Facebook ΕΔΩ   

και στο instagram EΔΩ 

Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΠΡΟΣ

Τα δημοφιλέστερα σήμερα

Εγγραφή στο Newsletter

To Top