Connect with us

KalimeraEllada.gr

ΔΙΑΚΟΠΕΣ σημαίνει ΔΙΑΚΟΠΤΩ….ΔΙΑΚΟΠΗ….ΠΑΥΣΗ….ΚΕΝΟ….ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ….

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ σημαίνει…

ΔΙΑΚΟΠΕΣ σημαίνει ΔΙΑΚΟΠΤΩ….ΔΙΑΚΟΠΗ….ΠΑΥΣΗ..

ΚΕΝΟ….ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ….

 

Αποσυνδέομαι από την όποια εργασία, το άγχος και τις έννοιες.

Συνδέομαι με τη χαρά, την ξεκούραση, την χαλάρωση, την ηρεμία.

Αλλάζω τη ρουτίνα μου και την καθημερινότητα μου. Το ότι μπορώ να αλλάξω έστω και γι’ αυτό το «λίγο» την καθημερινότητά μου είναι πραγματική ευλογία.

Το σημαντικότερο όλων είναι να προσαρμόσω αυτή τη διακοπή/παύση στις προσωπικές μου ανάγκες επιλέγοντας  αυτό που θα ταιριάζει σε μένα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Από μια και μοναδική ερώτηση ξεκινά όλη η προσωπική μου αναζήτηση για τις ιδανικές «δικές μου» διακοπές. Τι σημαίνει για μένα «διακοπές»; Από τι θέλω να αποσυνδεθώ; Τι δεν θέλω να υπάρχει στην καθημερινότητα μου; Τι επιθυμώ πολύ να κάνω αυτές τις μέρες που μου δίνει χαρά…απόλαυση…;

Είναι για μένα διακοπές τα γαλαζοπράσινα νερά, οι απέραντες αμμουδιές, οι αξέχαστες παραλίες;

Είναι το να ξυπνώ ότι ώρα θέλω δίχως ξυπνητήρι;  Είναι το κινητό σου απενεργοποιημένο;

Το να κάνεις βόλτες, ηλιοθεραπεία, εκδρομές, να βλέπεις νέα πράγματα, να δοκιμάζεις νέες γεύσεις και μυρωδιές;

Nα μην έχεις ωράριο, ούτε πρόγραμμα και να είσαι χαλαρός και ξέγνοιαστος;
Να σβήσεις από το χάρτη εκείνα τα δύσκολα «πρέπει», τις προσδοκίες και τα πρόσημα;

Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί κι ακόμα περισσότερα!

Γιατι οι διακοπές για τον καθένα είναι κάτι πολύ προσωπικό. Είναι «εγώ» τι επιλέγω να διακόψω. Απο τι χρειάζομαι «εγώ» να πάρω τις αποστάσεις μου. Τι «λαχταράω» να ζήσω αυτές τις λίγες μέρες.

Είναι δεδομένο ότι η ζωή όλων μας κυλά σε πολύ έντονους ρυθμούς.

  • Η καθημερινότητα μας πνίγει και νιώθουμε συχνά πίεση και ένταση. Υπάρχουν μέρες που δεν φτάνει ο χρόνος να τελειώσεις όσα πρέπει μέσα στην μέρα σου. Μπορεί να έχεις οικογένεια, συνεπώς περισσότερες ευθύνες. Μπορεί να φροντίζεις τους υπερήλικες γονείς σου. Μπορεί να είσαι άνεργος, συνεπώς να ζεις με την αγωνία εύρεσης μιας νέας δουλειάς. Ή να βρίσκεσαι σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει ή σ’ ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον που όμως για βιοποριστικούς λόγους να το υπομένεις. Τα σενάρια πολλά και διαφορετικά. Μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό τους ότι προκαλούν στρες και το στρες συνδέεται άμεσα με την ψυχική και την σωματική μας υγεία. Συχνά σχετίζεται με πονοκεφάλους, υψηλή πίεση, προβλήματα ύπνου, εξάντληση, ευερεθιστότητα κ.α.
  • Οι ανθρώπινες σχέσεις με τους πολύ σημαντικούς «άλλους» της ζωής μας δοκιμάζονται εξαιτίας των προβλημάτων της καθημερινότητας, των εντάσεων και της κούρασης. Κι ακριβώς επειδή μιλάμε για τους δικούς μας σημαντικούς ανθρώπους, αυτό μας στεναχωρεί και πολλές φορές επιβαρύνει μια ήδη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε.
  • Από την άλλη σε μια τόσο δύσκολη καθημερινότητα δοκιμάζεται και η σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό και τις ανάγκες μας. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει υπερβάσεις στις αντοχές του, στο όνομα της οικογένειας, της δουλειάς και των υποχρεώσεων; Κι έτσι κάπως έρχεται η κούραση, η ματαίωση, το «δε βαριέσαι, δεν λέω τίποτα». Και όλο αυτό συσσωρεύεται μέσα σου και ζεις μια ασθματική, τοξική καθημερινότητα αφού οι ανάσες σου λιγοστεύουν.

Οι διακοπές είναι μια μεγάλη ανάσα. Μια ευκαιρία για ψυχολογική αλλά και σωματική ξεκούραση από όλα τα παραπάνω. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των διακοπών είναι ότι μειώνουν τα επίπεδα του άγχους μας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ημερών που διαρκούν οι διακοπές μας αλλά και τις επόμενες αρκετές εβδομάδες, μέσω της μείωσης παραγωγής των ορμονών του στρες (κορτιζόλη και αδρεναλίνη).

Επιπλέον βοηθούν στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι επίσης γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τη βιταμίνη D στον οργανισμό μας καθώς και την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης, οι οποίες μας βοηθούν να νιώθουμε καλά, να έχουμε αισιοδοξία και διάθεση για ζωή.

 

Για να καταφέρουμε ωστόσο να γυρίσουμε «γεμάτοι», ίσως και «διαφορετικοί» ας θυμόμαστε οτι

  • Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε την υγεία μας με καλύτερο ύπνο, καλύτερη ποιότητα διατροφής, σωματική άσκηση αν το επιθυμούμε, αποτοξίνωση από κακές συνήθειες. Δεν είναι εποχή για «δίαιτα», δεν είναι αυτό το ζητούμενο άλλωστε….. όμως έχεις τον χρόνο να σε φροντίσεις διατροφικά πιο υγιεινά.
  • Καλές οι selfie και τα post αλλά όχι κάθε λεπτό. Οι πάρα πολλές φωτογραφίες αδρανούν τις γνωστικές μας λειτουργίες αφού τα πάντα βρίσκονται αποθηκευμένα σε μια άλλη «μνήμη». «…….προς το τέλος θα μετανιώσεις για εκείνα που δεν έζησες κι όχι για εκείνα που δεν ποστάρισες.» (Στ. Ξενάκης)
  • Είναι η δική σου στιγμή για ν’ αφήσεις πίσω σου όλα τα ενοχικά συναισθήματα, εκείνα που σε κρατάνε δέσμιο ακόμα στη δουλειά ή στο σπίτι. Προετοίμασε από πριν ένα μήνυμα που θα ενημερώνει όλους εκείνους που θα σε καλέσουν ή θα θελήσουν με άλλο τρόπο να διακόψουν την ξεκούραση σου ότι ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. Ναι υπάρχουν και αυτοί και είναι πολλοί…..και αν δεν τους οριοθετήσεις, θα βρουν τον τρόπο να παρέμβουν.
  • Για να βρεις την «ηρεμία» που ζητάς, όπως κι αν την ορίζεις εσύ, χρειάζεται ορισμένες φορές ν αφήσεις πίσω σου ανθρώπους, μέρη ή πράγματα που δημιουργούν θόρυβο στη ζωή σου.

 

Δώσε λοιπόν την ευκαιρία στον εαυτό σου να διακόψει…….ότι εκείνος χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να πάρει τις ανάσες του.

 

Σας εύχομαι ένα «καλό» καλοκαίρι…..όπως ο καθένας το έχει ορίσει για τον εαυτό του.

 

 

 

Χριστίνα Μητσοπούλου

Ψυχολόγος/Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

B.Sc. Psychology, European Certificate of Psychotherapy, Solution Focused Coaching

 

 

 

 

 

 

 

PHOTO CREDITS : Travel photo created by freepik – www.freepik.com

Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα δημοφιλέστερα σήμερα

Εγγραφή στο Newsletter

To Top