Connect with us

KalimeraEllada.gr

Αχτίδα ελπίδας για την κλιματική αλλαγή: Η EarthFund Global ανακοινώνει διεθνή έναρξη σε συνεργασία με την Global Green σε μία 10ετή αποστολή κλιματικής δράσης που ξεκινά από την Ελλάδα!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αχτίδα ελπίδας για την κλιματική αλλαγή: Η EarthFund Global ανακοινώνει διεθνή έναρξη σε συνεργασία με την Global Green σε μία 10ετή αποστολή κλιματικής δράσης που ξεκινά από την Ελλάδα!

Αχτίδα ελπίδας για την κλιματική αλλαγή: Η EarthFund Global ανακοινώνει διεθνή έναρξη σε συνεργασία με την Global Green σε μία 10ετή αποστολή κλιματικής δράσης που ξεκινά από την Ελλάδα!

ΑΘΗΝΑ, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020 / Πηγή: earthfundglobal.org — Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, φλέγων ζήτημα για την ανθρωπότητα και η εύρεση λύσης είναι κρίσιμη.

 

Αλλά μπορεί να υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας.

 

Ένας νέος διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η EarthFund Global (EarthFund), που ιδρύθηκε από πρωτοπόρους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις δράσεις βιωσιμότητας για το κλίμα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε, στην Αμερική την προηγούμενη εβδομάδα και στην Ελλάδα σήμερα, την επίσημη έναρξή του ξεκινώντας δράση από την Ελλάδα!

 

Η EarthFund συνεργάζεται με κυβερνήσεις, συντελεστές που ηγούνται περιβαλλοντικών θεμάτων, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικούς, χρηματοδότες, εταιρείες τεχνολογίας και τοπικές κοινότητες, για την πλήρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Στόχος του νέου ελπιδοφόρου μη κερδοσκοπικού οργανισμού είναι να δώσει πραγματικά τη δυνατότητα στις χώρες να επιτύχουν και να υπερβούν τους στόχους τους για το κλίμα ταχύτερα, ενεργοποιώντας αυτές ώστε να αναλάβουν δράση προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε χώρας ή κράτους. Αυτό γίνεται μέσω τριών πυλώνων: καινοτομία στην εκπαίδευση, επαναστατική τεχνολογία, και αξιόπιστο κεφάλαιο.

 

Η EarthFund υποστηρίζει ταχύτατα αναπτυσσόμενες «έξυπνες» τεχνολογίες όπως αυτή της EarthIndex, της πρώτης πλατφόρμας καθαρής ενέργειας στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ικανότητα μιας χώρας ή ενός κράτους να κλιμακώσει τις αποδόσεις του γρήγορα με στόχο να φτάσει σε 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, η EarthIndex συνεργάζεται με εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης, όπως η ESRI, και συμβούλους από την Google και το EITClimateKic Silicon Valley, για την ανάπτυξη μιας λύσης σε επίπεδο χώρας/κράτους για την αλλαγή των δεδομένων στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Καλιφόρνια.

 

Η Global Green USA (Global Green), η αμερικανική θυγατρική της Green Cross International, αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη για την ανάδειξη βασικών προγραμμάτων της EarthFund.

 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους υποστηρικτές της Global Green συγκαταλέγεται μία μακροσκελής λίστα από παγκόσμιες κορυφαίες διασημότητες που αφοσιώνονται στο να κάνουν τη διαφορά για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μέσω της δράσης.

 

Σύμφωνα με τον CEO της Global Green,

William Bridge: “Έχουμε στη διάθεση μας μόνο δέκα χρόνια για να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα σίγουρο, υγιές και ασφαλές μέλλον. Βλέπουμε την EarthFund Global και την EarthIndex ως καταλυτικούς συνεργάτες στην 10-ετή αποστολή μας για την εύρεση μιας παγκόσμιας λύσης στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.”

 

Η EarthFund Greece είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα προγράμματα της EarthFund δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Ο συνιδρυτής της EarthIndex, Βασίλης Ράλλης, πρώην Ανώτατος Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Ελλάδα, επιθυμεί να βοηθήσει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην καθαρή ενέργεια, ενώ στο άμεσο μέλλον προσβλέπει στην παρουσίαση του επίσημου demo της πλατφόρμας EarthIndex στην ελληνική κυβέρνηση.

 

Γιατί στην Ελλάδα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δεσμευτεί σε στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την Πράσινη Συμφωνία της. Η Ελλάδα έχει εστιάσει την προσοχή της στην ψηφιοποίηση του κράτους και σε φιλόδοξες λύσεις για το κλίμα. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του επονομαζόμενου «Πράσινου» Πατριάρχη, άνοιξε το δρόμο για τους θρησκευτικούς ηγέτες ώστε να προωθήσουν την πνευματικότητα σε αρμονία με την οικολογία. 

 

Ο Διοικητικός Διευθυντής της EarthFund στην Ελλάδα, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ιδρυτής της HumanRights360 και πρώην Γενικός Διευθυντής (COO) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προσβλέπει στην υλοποίηση λύσεων που επικεντρώνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις τοπικές πολιτιστικές δράσεις, στους ανθρώπους και στην οικονομία. Αναγνωρίζει τη σημασία της έναρξης μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας όπως της EarthFund στην Ελλάδα σημειώνοντας:

 

«Καθώς η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της αρχαίας καινοτομίας, είναι πολύ λογικό ότι τώρα είναι η ώρα να προωθήσουμε τη σύγχρονη καινοτομία στο κλίμα, τη βιωσιμότητα και την καθαρή ενέργεια, για να λειτουργήσουμε ως φάρος ελπίδας και ως πρότυπο, ξεκινώντας από εδώ, στην Ελλάδα».

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EarthFund αντικατοπτρίζει τους ισχυρούς δεσμούς του οργανισμού με την Ελλάδα. Μέλη αυτού αποτελούν μεταξύ άλλων, ο Dr. Jim Dimitriou, ο οποίος με έδρα το Los Angeles είναι Πρόεδρος του American Hellenic Council και Διευθυντής της σχολής για το Model United Nations. Όπως επίσης η Καθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη, το ακαδημαϊκό έργο της οποίας την κατατάσσει στο 1% των καλύτερων γυναικών οικονομολόγων στον κόσμο, είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), είναι επίσης Διευθύντρια του  EIT Climate-Kic Hub Greece στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού  Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών, Πρόεδρος της  Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Οικονομία (ICRE8) και συν-πρόεδρος του United Nations Sustainable Development Solutions Network (UN SDSN) Greece.

 

Ως μέλος της Πρωθυπουργικής Επιτροπής για το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και της επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Καθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη αποτέλεσε πρόσφατα εισηγήτρια συζήτησης στην στρογγυλή τράπεζα της διαδικτυακής συνόδου κορυφής για τη βιωσιμότητα των νησιών, στο Virtual Island Summit, όπου η ίδια τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής:

 

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια μη βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, ενώ αντιμετωπίζει τρία βασικά «τσουνάμι»: την πανδημία COVID-19, την επακόλουθη οικονομική ύφεση και την κλιματική αλλαγή. Είναι καιρός να επιταχύνουμε τη μετάβασή μας σε έναν πιο πράσινο, οικονομικά βιώσιμο και δίκαιο κόσμο που θα μας καταστήσει λιγότερο ευάλωτους και πιο ανθεκτικούς σε κρίσεις.»

 

Η ιδρυτής της EarthFund, Alysia Helming, οραματίστρια της πλατφόρμας EarthIndex, υποστηρίζει ότι οι χώρες μπορούν να φτάσουν στο 100% καθαρών πηγών ενέργειας, αλλά μόνο όταν είναι «οπλισμένες» με τα σωστά εργαλεία, τις υποδομές και το κεφάλαιο.

 

Πριν από είκοσι χρόνια, η κα Helming συν-ίδρυσε την πρώτη τοπική εταιρεία αιολικών πάρκων στο Κάνσας, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, την Trade Wind Energy, η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από την Enel Green Power που ηγείται στην παραγωγή αιολικής, ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. Όντας πρωτοπόρος στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας αλλά και στον τομέα των βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ, η Alysia Helming γνωρίζει καλά πως να αναζητά λύσεις «έξω από το κουτί» για την προώθηση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας:

 

Για την ταχύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας, οι χώρες χρειάζονται μια τεχνολογική πλατφόρμα όπου οι κυβερνήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να αλληλεπιδρούν, σε πραγματικό χρόνο, για την επίλυση των σημείων συμφόρησης και τον εντοπισμό των καλύτερων δυνατών τοποθεσιών για νέα έργα.”

 

Η συμπρόεδρος της EarthFund, Vivian Panou, κορυφαία εκπρόσωπος της βιώσιμης διαβίωσης, επικεντρώνεται στη δύναμη της συνεργασίας και στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σχετικά με την κλιματική αλλαγή:

 

“Συνεργαζόμαστε με κάθε χώρα για να προωθήσουμε μια πιο βιώσιμη διαβίωση. Μαζί, θα ανασάνουμε καλύτερα, θα ζήσουμε πιο υγιεινά και θα έχουμε έναν όμορφο πλανήτη που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας».

 

Η διοικητική διευθύντρια της EarthFund, Hannah Emerson, η οποία έχει εργαστεί για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ) στη Γενεύη της Ελβετίας, επιθυμεί να κάνει ουσιαστική διαφορά βοηθώντας κάθε χώρα, μέσα από το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εμπλοκής των νέων, να πετύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), σύμφωνα με την Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030.

 

 

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον νέο μη κερδοσκοπικό οργανισμό EarthFund Global και τον στρατηγικό συνεργάτη του Global Green USA, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

 

earthfundglobal.org | www.globalgreen.org

 

IG @earth.fund FB @EarthFundGlobal in @EarthFund

 

 

EarthFund

Press/Media Inquiries:

Σόνια Ροδιάδη, earth@earthfundglobal.org +30 6947533490

Συνέχεια στο άρθρο
Πατήστε για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από την κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

To Top